İrmik Helvası Tarifi

Malzemeler :

  • 1,5 su bardağı irmik
  • 100 gram tereyağı
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 avuç çam fıstığı

Hazırlanışı :

İrmik helvası hazırlamak için öncelikle derin bir tencerede tereyağını eritip çam fıstıklarını hafif pembeleşinceye kadar kavurun. İrmikleri ekleyip, kısık ateşte altın sarısı rengini alana dek sürekli karıştırarak kavurun. Ayrı bir kapta sütü ve şekeri kaynatıp eritin. Sıcak sütü kavrulan irmiğin üzerine yavaşça dökün ve hızlıca karıştırın. İrmiğin sütü çekip helva kıvamına gelmesini sağlayın. Kapağı kapalı olarak dinlendirin. Daha sonra kaşıkla şekil vererek servis edin. Üzerini arzuya göre tarçın, ceviz veya Antep fıstığıyla süsleyebilirsiniz.

İrmik Helvası Tarihçesi

İrmik helvası, Anadolu ve Ortadoğu mutfaklarının ortak bir tatlısıdır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde özellikle saray mutfağında sıkça pişirilen helva türlerinden biridir. Kökenleri çok eskiye, yaklaşık 13. ve 14. yüzyıllara kadar uzanır ve Selçuklu mutfağıyla ilişkilendirilir.

Helva kelimesi Arapça "tatlı" anlamına gelen "hulviyyat"tan türemiştir. Anadolu coğrafyasında, özellikle Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin ölüm yıldönümü olan Şeb-i Arus törenlerinde irmik helvasının dağıtılması gelenek haline gelmiştir. Ayrıca Türk kültüründe doğum, ölüm, sünnet gibi önemli günlerde irmik helvasının yapılması yaygın bir gelenek olarak devam etmektedir. Günümüzde Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir